Score With Steel - Newsletter

Score With Steel
Farrapona, Somiedo (Asturias, Spanje)

beeld: Jose Ramón Puerto Álvarez

'Mirador' uit weervast staal

Het uitkijkpunt van Farrapona in het natuurpark Somiedo (Asturias, Spanje), maakt deel uit van een reeks projecten met als doel de etnografische, de landschappelijke en de geologische bijzonderheden van de streek in de verf te zetten. Het ontwerp van het Asturische bureau Puerto & Sánchez Arquitecto legt nadruk op toegankelijkheid, integratie in de omgeving, duurzaamheid en educatieve mogelijkheden.

Het project biedt een panoramisch uitzicht van 360 graden over de vallei. Het elliptische gedeelte van de constructie wordt ondersteund door vier stalen kolommen die samenkomen op een centrale fundering, waardoor het contact met de grond tot een minimum wordt beperkt. 

De loopbrug wordt gevormd door een stalen koker met aan beide zijden een reeks consoles, die het brugdek en de borstweringen ondersteunen. Deze laatste bestaan uit verticale stalen platen met een tussenafstand van 10 centimeter. De geperforeerde traanplaat zorgt voor een goede waterafvoer.

 

Meer beelden
Křižík Pavilions, Výstaviště, Praha

beeld: Alex Shoots Buildings

De opgehangen daken van de Křižík-paviljoenen

De Křižík-paviljoenen werden in 1991 opgetrokken naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van het beurs- en tentoonstellingscomplex Výstaviště in Praag. Deze paviljoenen in beton en staal, ontworpen door architect Michal Brix, waren oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke constructies. Maar zelfs na meer dan dertig jaar vormen ze nog steeds een belangrijk onderdeel van de site. 

Na jaren van intensief gebruik ondergingen de paviljoenen een uitgebreide renovatie. Dit om ze technisch te moderniseren, maar ook om ze een nieuwe bestemming te geven die een breed scala aan toepassingen zou omvatten. Van tentoonstellingen en beurzen tot concerten en televisieopnames.

Een van de belangrijkste elementen hierbij is het dak, dat een volledig nieuw karakter heeft gekregen. De oorspronkelijk ongebruikte en verwaarloosde betonnen oppervlakken zijn omgevormd tot actieve groendaken die toegankelijk zijn voor het publiek.

Lees meer
photo:  Danijel Krznaric

beeld: Danijel Krznaric

Dualiteit en downsizing voor stedelijk wonen

De dubbele villa 'Bukovac' in Zagreb (Kroatië) van het architectenkantoor njiric+ arhitekti (Hrvoje Njirić en Iskra Filipovićis) is een gedurfd architectonisch antwoord op rigide stedenbouwkundige normen. Dit project van 360 m² bestaat uit twee horizontaal geplaatste wooneenheden die conventionele woonstrategieën uitdagen. In plaats van het toegestane bouwvolume te maximaliseren, kozen de architecten voor een aanzienlijke downscaling. Ze stelden een subtieler, contextgevoelig ontwerp voor, met kleinere gebouwen, lagere structuren en meer open ruimte voor landschap en licht.

Geïnspireerd door Andrea Palladio's Villa Barbaro, zijn de symmetrie en geometrie zorgvuldig uitgebalanceerd, terwijl het verbindende atrium verwijst naar het Eames House en de open concepten van de LA Case Study Houses. 

Het materiaalgebruik versterkt het dubbele karakter van de villa. De onderste verdiepingen zijn gebouwd van baksteen – robuust, gestructureerd en zwaar. De bovenste verdiepingen zijn lichter en transparanter, dankzij innovatieve bekleding zoals de herbestemde kabelgoten.

Ontdek het project tot in de details
Balance Bench, Einbeck (DE) - Martin Binder

beeld: Spieker Fotografie

De balansbank: een zitbank als een wip

Onlangs werd Balance Bench, een ontwerp van Martin Binder, geïnstalleerd in Einbeck, een voormalige Hanzestad in de Duitse deelstaat Nedersaksen. De zitbank is gemaakt van eikenhouten planken op een frame van gegalvaniseerd staal en is zo ontworpen dat ze heen en weer kan schommelen als een wip. Om het verschil in gewicht soepel te kunnen opvangen, is de bank voorzien van een rolmechanisme met een remschijf en rubberen buffers.

Binder ontwikkelde het concept tijdens de Covid-19-pandemie, toen hij werd uitgenodigd om een tijdelijke installatie te ontwerpen voor een kunstfestival. “Ik wilde een bruikbaar beeldhouwwerk creëren dat social distancing enkel werkt met een bepaalde afstand tussen personen op voorwaarde dat er minstens twee personen tegelijkertijd gebruik van maken”, legt Binder uit.

Check deze bruikbare sculptuur
Tess Pavilion, São Paulo, Brazil

beeld: André Scarpa

Passieve thermische efficiëntie door structurele ontkoppeling

Het Tess Pavilion in São Paulo (Brazilië), ontworpen door Estúdio Leonardo Zanatta, gaat uit van passieve thermische efficiëntie en structurele ontkoppeling. Het platte dak is ontworpen als een autonome plaat, los van de hoofdvolumes, waardoor continue ventilatie en permanente schaduw mogelijk zijn. Het verlengde dak creëert schaduwrijke overgangszones tussen binnen en buiten.

De stalen structuur bestaat uit slanke kolommen en getrokken elementen die de constructieve logica van het gebouw duidelijk weergegeven. Daaronder worden de primaire geometrische volumes van de gebouwen ruimtelijk georganiseerd in verschillende oriëntaties en visuele spanningen.

Het complex is bedoeld als commerciële ruimte, maar kan ook wisselende culturele tentoonstellingen huisvesten om zo te fungeren als een gemengde stedelijke infrastructuur.

Lees meer
Portlantis, Rotterdam

beeld: Ossip van Duivenbode

Portlantis: Een verhalenmachine uit staal

Het nieuwe havenervaringscentrum Portlantis op Maasvlakte 2 in Rotterdam werd afgelopen maart geopend. Nu de haven een belangrijke duurzame transitie ondergaat, rijst de vraag: hoe kan men meer begrijpen en leren van deze verandering? Het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum ontworpen door MVRDV moet daar antwoord op geven.

Portlantis, bestaande uit vijf gestapelde en gedraaide bouwlagen, is opgebouwd uit een staalskelet met staalplaat-betonvloeren en stalen sandwichpanelen in de gevels. Daar het zich bevindt in een industriegebied en direct aan zee: een ‘agressief milieu’, is de staalconstructie langdurig beschermd tegen corrosie dankzij toepassing van een duplex­systeem – het staal is verzinkt én gecoat.

Het gebouw is gemaakt van eenvoudige, circulaire en industriële materialen. De stalen hoofddraagconstructie is demontabel, zodat onderdelen hergebruikt kunnen worden. Zelfs voor de fundering worden geen heipalen gebruikt, waardoor het volledig ontmantelt kan worden zonder een spoor achter te laten. Voor de gevelpanelen is een retourname-­overeenkomst gesloten met de fabrikant.

Meer beelden bij MVRDV
Bixi, Yunnan, China

beeld: Archi-Translator

‘Light touch on the earth’ - 
Zilvergrijs stalen paviljoen

Verscholen tussen de eeuwenoude, mistige bergruggen op een hoogte van 2380 meter in Bixi, op een plek theetoerisme (in de provincie Yunnan in het zuidwesten van China), ligt een bijzonder theepaviljoen en rustplaats. 

De plaats ligt op één van China's beroemde trekroutes waar elk najaar tienduizenden vogels neerdalen. Het paviljoen ligt er als een reusachtige vogel met gevouwen vleugels. Onder de openluchtconstructie zitten vogelaars in contemplatieve stilte, starend naar het bos en de lucht. Het bouwwerk is ingetogen, bestaande uit een gebogen stalen luifel die de lucht in lineaire openingen rastert.

De ontwerpers van Kong Xiangwei Studio hanteerden het architecturale motto ‘Light touch on the earth’ (Raak de aarde licht aan). Met 14 mm dikke gegalvaniseerde stalen staven 'tekenden ze lijnen' tussen de eeuwenoude bomen. De staven, die de elegante poten van de zilverfazant nabootsen, rijzen op uit de grond en vormen een hyperbolische boog die de gracieuze curve van een veer weergeeft. Het theeterras en de bar aan de zuidkant fungeren als een soort anker, terwijl de oostkant slechts door enkele staven wordt ondersteund.

Het paviljoen is meer dan een schilderachtige rustplaats, het wordt een spirituele drempel die een eeuwenoud vogelreservaat eert.

Meer beelden hier
Tornado, Fenix - Rotterdam

beeld: Iwan Baan

Tornado: het roestvast stalen kunstwerk en uitkijkpunt voor Fenix

Met een symbolische gongslag opende Hare Majesteit Koningin Máxima half mei 2025 Fenix, het nieuwe kunstmuseum over migratie in Rotterdam.

Na schade door bombardementen en een brand werd de oorspronkelijk San Francisco­loods uit 1923 in 1954 opnieuw gebouwd als 2 loodsen: Fenix I en Fenix II  aan de kade van de Maas op Rotterdam-Katendrecht.

Na de restauratie en herbestemming van Fenix I tot een woon- en winkelcomplex in 2019, werd in opdracht van stichting Droom en Daad Fenix II-loods nu zorgvuldig gerestaureerd. 

In het midden werd een grote uitsparing gemaakt voor een tornadovormig kunstwerk ontworpen door MAD architects. Dit kunstwerk dient als toegang tot een uitkijkbordes. Het is een 550 meter lange, gedraaide trap in het hart van de historische loods die eindigt op een 360 graden uitzicht­platform met panoramisch zicht op de skyline van Rotterdam.

De tornadoconstructie is uitgevoerd als een spaceframe van ronde buizen afgewerkt met een roestvast stalen bekleding. Het uitkijkplatform wordt gerealiseerd door grote in twee richtingen uitkragende, stalen liggers. Dit platform wordt horizontaal en verticaal ondersteund door de liftkern. Het dak van het uitkijkplatform wordt uitgevoerd met dubbelgekromde glaspanelen.

Bekijk hier de verduidelijking van de ontwerper
The Missing Room, Piemonte

beeld: Carroccera Collective

Demonteerbare buitenkeuken-badkamer in inox

Ontwerpgroep Carroccera Collective heeft een openluchtleefruimte gecreëerd, verborgen in een bos op het terrein van een voormalige wijngaard in Piemonte, in het noorden van Italië. Het paviljoen 'The Missing Room' fungeert als een door mensen gecreëerde leefruimte midden in de natuur. De roestvrijstalen constructie staat op schroefpalen op een hellend terrein omgeven door bomen en is volledig demonteerbaar.

The Missing Room is een verzameling abstracte vormen met een kern van 'water en vuur'. In het midden staat een zeven meter hoge een multifunctionele schoorsteen. Aan de ene kant verwarmt het vuur de ovens, aan de andere kant verwarmt het water voor het baden en de ruimte aan de voorkant. Deze torenhoge vorm rijst als een baken boven de boomtoppen uit, waardoor het zijn aanwezigheid in het landschap markeert en bezoekers met zijn rooksignalen de weg wijst. De schoorsteen kan ook dienst doen als centrale mast voor een spanluifel gemaakt van een bootzeil.

Bekijk hier alle details
Boerentoren, Antwerpen - Ontwerp Studio Libeskind

render: Norviska

Studio Libeskind onthult nieuw ontwerp voor Boerentoren

De Boerentoren in Antwerpen, ontworpen door architect Jan Van Hoenacker, werd gebouwd tussen 1929 en 1932 met een staalskelet. De toren wordt algemeen beschouwd als de eerste wolkenkrabber op het Europese continent. Oorspronkelijk was het bedoeld als woongebouw, maar na de Tweede Wereldoorlog werd het het hoofdkantoor van de KBC-bank. In 1981 kwam het op de lijst van beschermd monumenten.

Na een eerste omstreden ontwerp in 2022 maakt Studio Libeskind onlangs het nieuwe voorstel bekend voor de renovatie van dit iconisch gebouw. Het project, dat is ontwikkeld in samenwerking met het Belgische architectenbureau ELD, ziet het Art Deco monument uit 1932 als een nieuw openbaar cultureel centrum dat onderdak zal bieden aan de kunstcollectie van de Phoebus Foundation. Het ontwerp omvat de toevoeging van tentoonstellingsruimtes, een panoramisch uitkijkplatform, een beeldentuin op het dak en nieuwe restaurants en bars. 

Lees hier meer

Infosteel gold & permanent members

aperam
Aelterman
Beeuwsaert
Disteel
hancke
Mathieu Gijbels
Scia
Techno Métal Industrie
sadef profile solutions
Arcelormittal
APAC FIRE
Buildsoft
Dugardein - De Sutter
Jorid Ide
Smulders
verhofsté nv
InfoZink ZincInfo
GSV
ArcelorMittal Construction Belgium
C-metal
edibo
Kingspan
Metalunion
Victor Buyck Steel Construction
Zinq Galvapower
Tata Steel
belmetal
Deforche
Ferris
edibo
NLMK
Smulders
vk architects & engineers

This e-mail has been sent to [[EMAIL_TO]], click here to unsubscribe.

Infosteel vzw - Z1 Researchpark 110 - BE-1731 Zellik